K. Kukucki na Europejskim Kongresie Samorządów

VIII Europejski Kongres Samorządów odbywał się 6 i 7 marca br. w Mikołajkach. Hasłem wiodącym obrad było „Nowa solidarność dla nowej epoki”, natomiast w programie obrad mnóstwo tematów wykładów, warsztatów, prezentacji publikacji oraz spotkań uczestników. Wśród nich byli  liderzy polskich i europejskich samorządów, przedstawiciele władz centralnych, biznesu, nauki, kultury, mediów i organizacji pozarządowych. Lewica była partnerem instytucjonalnym tego przedsięwzięcia.

Lewicę województwa kujawsko-pomorskiego reprezentował KRZYSZTOF KUKUCKI – I zastępca prezydenta Włocławka i współprzewodniczący Rady Miejskiej Nowej Lewicy.

W programie pierwszego dnia Kongresu Krzysztof Kukucki uczestniczył w dwóch panelach, których treści zawarte były w następujących tematach.

• Wyzwania i przyszłość samorządowej polityki transportowej

Transport publiczny w ostatnich latach stał się istotnym wątkiem debaty publicznej. Wszyscy zgadzają się, że niezbędne jest jego wzmocnienie. Podczas transformacji systemowej liczba połączeń kolejowych i autobusowych gwałtownie spadła. W celu odwrócenia tej tendencji tworzone są programy jak „Kolej Plus” czy Fundusz Rozwoju Przewozów Autobusowych, które przewidują dla jednostek samorządu terytorialnego ważną rolę. Uczestnicy panelu zastanawiali się, co zrobić, aby gminy, powiaty i województwa stały się liderami w przywróceniu w Polsce lokalnej powszechnego dostępu do komunikacji publicznej.

Moderatorem debaty był Sebastian Gajewski – profesor uczelni, sędzia Trybunału Stanu, Nowa Lewica.

332132161 528609366080502 6399674312106513895 n   332133884 573637268038162 6405787207063154196 n

• Finansowanie budownictwa mieszkaniowego przez gminy. Czy samorządy stać na budowę mieszkań pod wynajem?

Czy budować pod wynajem? Jeśli tak, to jak sfinansować inwestycje – ze środków własnych czy korzystając z pomocy rządowej? A może skorzystać z finansowania rynkowego jak kredyt? Samorządy rzadko stać, by wybudować mieszkania z własnych środków, a korzystanie z funduszy rządowych, (mimo że finansowo najbardziej korzystne) obwarowane jest wieloma obostrzeniami. Zgodnie z zasadami, gmina winna utrzymać czynsz na bardzo niskim poziomie, a lokale udostępniać tylko najbardziej potrzebującym osobom – co w ostatecznym rozrachunku nie wpływa na rozwój gminy (w takich budynkach nie zamieszkają ani absolwenci ani przyjezdni pracownicy).

Prowadzącym był Paweł Felis – profesor w Zakładzie Rynków Kapitałowych i Finansów Behawioralnych, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie.

***

Krzysztof Kukucki dzielił się swoimi doświadczeniami w wybudowaniu we Włocławku osiedla czterech bloków z mieszkaniami pod wynajem w ramach projektu „Celulozowa”. Projekt powstał jako zobowiązanie przedwyborcze włocławskiego SLD, startującego w kampanii wyborczej samorządowej w 2018 r.

Zadanie udało się zrealizować, a bloki wraz infrastrukturą ułatwiającą komunikację, są zasiedlane. Jest to efekt zgodnej współpracy radnych samorządu miejskiego, ponad podziałami i dzięki osobistemu wysiłkowi odpowiadającego za miejskie inwestycje Krzysztofa Kukuckiego.

Ten realny przykład, że można, a wynikające z tego doświadczenia stały się podwaliną do programu wyborczego Nowej Lewicy i zadania: „zbudujemy 300 tysięcy mieszkań na wynajem dla mniej zamożnych ludzi”. Mówi o tym każdorazowo szef Nowej Lewicy Włodzimierz Czarzasty podczas swych otwartych spotkań w różnych miejscach w Polsce, przywołując oczywiście nazwisko Krzysztofa Kukuckiego, jako emblematu pomysłu. We Włocławku zbudowano w I etapie tylko 300 mieszkań, ale – jak przekonuje W. Czarzasty – takich miast, jak Włocławek może być w Polsce tysiąc. Niech każde zrobi tyle, co Kukucki i zadanie wykonane!

Z zadowoleniem odnotowujemy udział K. Kukuckiego w Kongresie Samorządowym i radzimy spisać skrzętnie swoje „mieszkaniowe” doświadczenia w co najmniej broszurze, bo jak owe tysiąc miast zapragnie pogadać z Kukuckim, jak to zrobił, to we Włocławku inwestycje siądą😊, bo kto ich dopilnuje?

Opr. nim, 11 marca 2023 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!