Piotr Kusznieruk : Wspomnienie o Zbyszku

Zbigniew Karol Krzywicki ur. 22 sierpnia 1948 w Chełmie, zm. 18 kwietnia 2015 w Białymstoku. Zmarł 3 lata temu. Wyjątkowa osobowość podlaskiej lewicy. Wspaniały człowiek i życzliwy kolega.

Ukończył Liceum im. Stefana Czarnieckiego w Chełmie, a potem studia filologiczne na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Mieszkał w Białymstoku. Pracował w Polskim Radiu i TV Białystok, redakcjach "Gazety Współczesnej", "Trybuny", "Gazety Tygodniowej", współpracował z redakcją "Przeglądu". Od 2003 prowadził własną działalność gospodarczą. Był instruktorem harcerskim, ratownikiem WOPR, pilotem motolotniowym.

Tworzył SdRP i SLD w województwie białostockim. Od 1990 był radnym miasta Białystok. Przez 12 lat zasiadał w sejmiku podlaskim. Po wyborach samorządowych w 2002 został jego przewodniczącym (do 2006). Reprezentował Polskę w Komitecie Regionów UE i był członkiem Polskiej Rady Informatyzacji.

Zbyszku będziesz w naszej Pamięci

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!