Chory wyborca to wierny wyborca

Ostatni raport NIK nie pozozstawia suchej nitki na obecnie funkcjonującym systemie zdrowia. Oficjalne zdanie Izby potwierdza, że polska służba zdrowia nie jest przyjazna dla pacjenta. Brak strategii i propozycji rozwiązań organizacyjno – prawnych od lat jest już faktem. Zaniedbania w długookresowych planach rozwoju ignorujących indywidualne potrzeby placówek doprowadziły  zdrowie Polaków do ruiny.

Co więcej nakłady publiczne na zdrowie w naszym kraju są jednymi z najniższych w Europie.  Przez to jesteśmy w grupie absolutnie kilku państw, których sami obywatele, Polki i Polacy, najwięcej dokładają do procesu leczenia ze swoich prywatnych pieniędzy.

Do tej pory służba zdrowia funkcjonuje zaleczając swoje problemy doraźnymi rozwiązaniami. W Polsce ciągle leczy się ludzi, a nie zapobiega ich chorobom. Mamieni dodatkowymi świadczeniami wyborcy prawicy pokornie przyjmują upokorzenia związane z brakiem wsparcia ich zdrowia zadowalając się perspektywą Emerytury Plus, ktora pozwoli zakupić im więcej leków

Z punktu widzenia strategii zdobywania elektoratu jest to działanie niezwykle skuteczne, ponieważ nie doświadczając bólu i choroby nie odczuwamy również przejemności jego ustapienia. Jakże mocniejsze jest więc przywiązanie do tego kto od nich uwolnił. Choćby na chwilę.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!